# 2023年湖南省普通高中学业水平合格性考试仿真试卷

# 英语试卷

第一部分阅读技能(共两节,满分45分)

第一节阅读理解(共12小题;每小题3分,满分36分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(ABC 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

# A

#### 1. Restaurants

**Dan De Lions** is a small self-service vegetarian restaurant. It serves home-cooked food including soup, pizzas, salads and wonderful desserts. It is close to the city centre and is popular with office workers at lunchtime.

**Open**: 11:30-14:30

**Gordon's** is a restaurant with a garden, and it has tables in the garden for sunny days. It's known for pizzas, fried chicken and hamburgers. Gordon's has special prices on Wednesdays. Excellent food but service can be slow. A little far from the city centre.

**Open**: 12:00-20:00

**Tiny Tea Room** serves tea, coffee, good home-made cakes and pastries. Perfect for a rest and there is a game room for children. It's close to the city centre and is very crowded at lunchtime.

**Open**: 9:00-16:30

**Silver Palace** serves Chinese food at low prices. The atmosphere is warm and friendly. It's close to the city centre, with a parking lot.

**Open**: 12:00-14:00; 17:30-2:00

#### 【小题1】

1. Which restaurant is open the longest?

A. Dan De Lions.B. Gordon's.C. Tiny Tea Room.D. Silver Palace.

## 【小题 2】

1. Who would like to have lunch at Dan De Lions?

A. Children B. Office workers. C. Sports players D. The elderly.

## 【小题 3】

1. In what way does Gordon's is different from the other three?

A. It serves riceB. Its service is fasterC. It has a parking lot.D. It's farther from the city center

# 【小题 4】

1. What is special about Silver Palace?

A. It is cheap.B. It is children-friendly.C. It is warm in winter.D. It is near a park.

#### [知识点]

#### 应用文

## [答案]

【小题1】 D

【小题 2】 B

【小题 3】 D

【小题 4】 A

#### [解析]

## 【小题1】

细节理解题。根据四家餐厅的开放时间:选项 A "Dan De Lions"的开放时间为"Open: 11:30-14:30",也就是三个小时;选项 B "Gordon's"的开放时间为"Open: 12:00-20:00",也就是八个小时;选项 C "Tiny Tea Room."的开放时间为"Open: 9:00-16:30",也就是七个半小时;选项 D "Silver Palace"的开放时间为"Open: 12:00-14:00; 17:30-2:00",也就是十个半小时。由此可知,开放时间最长的是选项 D。故选 D。

# 【小题 2】

细节理解题。根据文章第一段 "Dan De Lions is a small self-service vegetarian restaurant. It serves home-cooked food including soup, pizzas, salads and wonderful desserts. It is close to the

city centre and is popular with office workers at lunchtime.(Dan De Lions 是一家小型自助素食餐厅。它供应家常菜,包括汤、披萨、沙拉和美味的甜点。它靠近市中心,在午餐时间很受办公室职员的欢迎。)"可知,Dan De Lions 很受办公室职员的欢迎。故选 B。

#### 【小题 3】

细节理解题。根据文章第二段"A little far from the city centre.(离市中心有点远。)"可知,Gordon's 餐厅远离市中心,而其他三家餐厅都靠近市中心。由此可知,这是这家餐厅和其他三家餐厅不同的地方。故选 D。

#### 【小题 4】

细节理解题。根据文章最后一段"Silver Palace serves Chinese food at low prices.(Silver Palace 的中餐价格低廉。)"可知,Silver Palace 的价格低廉。故选 A。

B

1. One day, Bella Broadley and Elyse Partridge were enjoying a picnic on Angels Beach in

Australia when a woman approached their group. "We were just having a little picnic at the beach with some friends and this woman came up to us and said, 'I can't swim and my girls are drowning(溺水)'and we just jumped into action." Partridge, now age 20 said.

The two 11-year-olds, Chloe and Violet, got caught in the water and were overwhelmed by the waves. To make things worse, it was around 8 p.m. and getting dark. "It was so rough and it was crazy," Broadley, 19, said. "I was just swimming out and thinking, 'Oh my gosh, how am I going to get back in? This is bad.' But luckily I had the cooler lid(盖子) for part of the way to keep my head above the water and once I got to Chole I just swam hard," she said. Broadley handed the cooler lid off to Chloe and swam further out to get Violet. Partridge was close behind, and swam Chloe back to shore.

"I remember just throwing my arms around her and trying to swim in, but we ended up hitting the rocks," Partridge said. "I ended up being quite bruised(青肿) and had lots of cuts all over my hands from the rocks but obviously I'm fine and it would have been scarier in the water."

Eventually both girls were guided back to safety. Later, Chloe and Violet described how they swallowed seawater and were increasingly exhausted by their fight to keep their heads above water. Violet needed to spend the night in hospital.

Bystanders and police told Broadley and Partridge that without their help, the younger girls would likely not have survived. On Wednesday, Broadley and Partridge were named on the Bravery Honours List, which recognized 66 Australians for acts of bravery.

## 【小题1】

- 1. What can we know from the first paragraph?
- A. The woman's two girls couldn't swim. B. Partridge didn't hesitate to offer helpC. The

drowning girls' mother didn't take action. D. The mother was having a picnic with her children.

# 【小题 2】

- 1. What does the underlined word"It"in the second paragraph refer to?
- A. The water.B. The wind.C. The weather.D. The darkness.

# 【小题 3】

- 1. Why did Partridge less scared?
- A. Because waves faded away B. Because her friend came to help her C. Because they reached the rocks. D. Because the storm stopped.

## 【小题 4】

- 1. What is the best title of the passage?
- A. Selflessness is RewardingB. Courage is the Enemy of DeathC. Two Quick Minds in

Emergency D. Two Girls Hit the Bravery Honours List

## [知识点]

#### 记叙文

## [答案]

【小题1】 B

【小题 2】 A

【小题 3】 C

【小题 4】 D

#### [解析]

#### 【小题1】

细节理解题。根据第一段"we just jumped into action(我们立即行动起来)"可知,当 Partridge 听说有人落水,立即采取了行动,故选 B 项。

#### 【小题 2】

词句猜测题。根据第二段 "The two 11-year-olds, Chloe and Violet, got caught in the water and were overwhelmed by the waves.(两个 11 岁的孩子,克洛伊和维奥莱特,被卷入水中,被海浪淹没了。)"、"rough(汹涌的)"可推理出 it 指代的是上文的 the water,故选 A 项。

#### 【小题 3】

推理判断题。根据倒数第三段"I ended up being quite bruised(青肿) and had lots of cuts all over my hands from the rocks but obviously I'm fine and it would have been scarier in the water.(我最终遍体鳞伤,手上被岩石割伤了很多,但很明显我很好,在水里会更可怕。)"可知,作者虽然遍体鳞伤,但认为到了岩石跟前要比在水里更安全,可推理出,Partridge不像之前那么害怕的原因是因为游到了岩石跟前,更加安全了,故选 C 项。

#### 【小题 4】

主旨大意题。根据第一段"One day, Bella Broadley and Elyse Partridge were enjoying a picnic on Angels Beach in Australia when a woman approached their group(一天,Bella Broadley 和 Elyse Partridge 在澳大利亚天使海滩野餐时,一名女子走近他们)"、"we just jumped into action(我们立即行动起来)"、第二段"Broadley handed the cooler lid off to Chloe and swam further out to get Violet. Partridge was close behind, and swam Chloe back to shore.(布罗德利 把冷藏箱的盖子递给克洛伊,然后游得更远去抓维奥莱特。帕特里奇紧跟在后面,把克洛 伊游回岸边。)"、倒数第二段"Eventually both girls were guided back to safety.(最后,两个 女孩都被引导回到安全地带。)"以及最后一段"On Wednesday,Broadley and Partridge were

named on the Bravery Honours List, which recognized 66 Australians for acts of bravery.(周三, 布罗德利和帕特里奇被列入勇敢荣誉名单,该名单表彰了66 名勇敢的澳大利亚人。)"可知本文主要讲的是 Broadley 和 Partridge 两位英雄英勇救下两个落水女孩儿并荣登勇士荣誉榜的故事,故选 D 项。

C

1. Over 5 million shared bikes in China are using services offered by Beidou Navigation

Satellite System (北斗卫星导航系统). These shared bikes all use Beidou-based positioning chips (芯片).

The chips have high qualities. They can deal with information accurately and quickly. They feature low power consumption They provide a better user experience and easier management for the local companies. Now, several new models of shared electric bikes with Beidou-based chips have also started to be produced and put into market. Besides positioning and navigation, the chips will help users and shared bike companies record users' speed and battery condition of an electric bike. The possible crimes during the bike using will also be recorded.

In fact, years ago, shared bike companies began to use positioning chips which worked well with both GPS and Beidou services. After the Beidou system became fully in use in the summer of 2020, shared bike companies started installing (安装) Beidou-based chips on more bikes in more areas. The latest chips which are popular with shared bike companies are smaller and have more advantages over the old types.

Since 2000,a total of 59 Beidou satellites have been lifted from the Xichang Satellite Launch Center in Sichuan Province. After the final satellite was lifted in 202the system was completed and started providing global services. Beidou Satellite System is designed and developed by China and it is one of four global navigation networks, along with the United States' GPS, Russia's GLONASS and the European Union's Galileo.

According to a research in 2022, by the end of 2021 the total value connected with satellite navigation and positioning services in China was 469 billion yuan, a 16.3% increase year-on-year.

More than 500,000 Chinese people now work at around 14,000 China's companies and organizations doing business connected with Beidou and other satellite navigation and positioning services.

#### 【小题 1】

1. What can users benefit from the new models of shared electric bikes with Beidou-based chips?

A. They can speed up while riding B. They can record crimes. C. They can know their speed.D. They can get the batteries charged 【小题 2】 1. How many are there global navigation networks in total? A. 4.B. 5.C. 6.D. 7. 【小题 3】 1. What can we infer from the last paragraph? A. More and more people take shared bikes to work. B. Employment has risen because of new technologyC. Shared bikes will be more and more popular in ChinaD. We must rise to the challenges of new technology 【小题 4】 1. What does the passage mainly talk about? A. Application of chips in China, B. Development of shared bikes in China. C. Promotion of new technology and its products. D. The Applications of Beidou Navigation Satellite System [知识点] 新闻报道 【小题1】 C 【小题 2】 A 【小题 3】 B 【小题 4】 D [解析]

【小题1】

细节理解题。根据文章第二段"Besides positioning and navigation, the chips will help users and shared bike companies record users' speed and battery condition of an electric bike.(除了定位和导航,这些芯片还将帮助用户和共享单车公司记录用户的速度和电动自行车的电池状况。)"可知,新型共享电动车的用户能够通过芯片知道自己的速度。故选 C。

# 【小题 2】

细节理解题。根据文章第四段"Beidou Satellite System is designed and developed by China and it is one of four global navigation networks, along with the United States' GPS, Russia's GLONASS and the European Union's Galileo.(北斗卫星系统由中国设计和开发,是全球四大导航网络之一,另外三个是美国的 GPS、俄罗斯的 GLONASS 和欧盟的伽利略。)"可知,全球一共四大导航网络。故选 A。

#### 【小题 3】

推理判断题。根据文章最后一段"More than 500,000 Chinese people now work at around 14,000 China's companies and organizations doing business connected with Beidou and other satellite navigation and positioning services.(目前,中国约有 1.4 万家与北斗等卫星导航定位服务相关的企业和机构,从业人员超过 50 万人。)",可知,中国约有 1.4 万家与北斗等卫星导航定位服务相关的企业和机构,从业人员超过 50 万人。由此可推断,该新技术的出现增加了就业机会。故选 B。

#### 【小题 4】

主旨大意题。根据文章第一段"Over 5 million shared bikes in China are using services offered by Beidou Navigation Satellite System (北斗卫星导航系统). These shared bikes all use Beidou-based positioning chips (芯片). (中国有超过 500 万辆共享单车使用北斗卫星导航系统 提供的服务。这些共享单车都使用基于北斗的定位芯片。)"以及最后一段"According to a research in 2022, by the end of 2021 the total value connected with satellite navigation and positioning services in China was 469 billion yuan,a 16.3% increase year-on-year. More than 500,000 Chinese people now work at around 14,000 China's companies and organizations doing business connected with Beidou and other satellite navigation and positioning services. (根据 2022年的一项研究,到 2021年底,中国卫星导航定位服务相关总价值为 4690亿元,同比增长 16.3%。目前,中国约有 1.4 万家与北斗等卫星导航定位服务相关的企业和机构,从业人员

超过 万人。",再结合全文内容可知,文章主要讲述了北斗卫星导航系统的在中国的应用。故选 。

第二节小标题填空(共3小题;每小题3分,满分9分)

1. 下面文章中有 3 处需要添加小标题。请从以下选项(ABC 和 D)中选出符合各段意思的小

标题。选项中有一项是多余选项。

- A. Be a critical reader.
- B. Choose the parts you like.
- C. Go directly to the part you like.
- D. Find out different types of articles.

What do you do when you begin to read an English newspaper? Why not try the following?

【小题 〕	.]				
1	1	_			

You'd better know how many parts there are. Usually, there is international news, business, science and technology, or sports. You can choose your favourite parts to read carefully.

Then, you come to the article itself. If you don't have time to read the whole article, the headline and the photo give you a general idea of the story.

# 

A news article includes the body text and a photo with a short piece of text under it. It usually puts the most important information in the very beginning. If you don't have much time to read the story, just have a look at the first paragraph. A feature article is usually a report which covers details about an event or a person. It usually has an interesting start. You get to know the idea of the article as you read. Another kind of article is an opinion article.

Usually, people who are well known all over the world share their own opinions in a fun way about important events. Opinion articles are different from news stories that are all facts.

【小题 3】			
1			

There are advertisements in newspapers. They can provide useful information about products, places, food or jobs. Remember that people make some advertisements to sell you things. You don't have to do everything advertisements tell you to do. You should be critical enough to decide which advertisements are useful and which are not.

#### [答案]

【小题 1】 B

【小题 2】 D

【小题 3】 A

#### [解析]

#### 【小题1】

下文 "You'd better know how many parts there are. Usually, there is international news, business, science and technology, or sports. You can choose your favourite parts to read carefully.(你最好了解有多少个部分。通常是国际新闻、商业、科技或体育。你可以选择你最喜欢的部分仔细阅读。)"说明报纸中有很多部分,你可以选择最喜欢的部分阅读。选项B"选择你喜欢的部分。"引出下文,是对下文的总结,概括说明了本段的内容,为最佳小标题。故选B项。

#### 【小题 2】

下文 "A news article includes the body text and a photo with a short piece of text under it. It usually puts the most important information in the very beginning. If you don't have much time to read the story, just have a look at the first paragraph. A feature article is usually a report which covers details about an event or a person. It usually has an interesting start. You get to know the idea of the article as you read. Another kind of article is an opinion article.(一篇新闻文章包括正文和一张照片,下面还有一段简短的文字。它通常把最重要的信息放在开头。如果你没有太多的时间读这个故事,就看一看第一段。专题文章通常是一篇报道某件事或某个人细节的文章。它通常有一个有趣的开始。你边读边了解文章的大意。另一种文章是观点文章。)"说明本段介绍了新闻文章、专题文章和观点文章。选项 D "找出不同类型的文章。"引出下文,是对下文的总结,概括说明了本段的内容,为最佳小标题。。故选 D 项。

下文 "There are advertisements in newspapers. They can provide useful information about products, places, food or jobs. Remember that people make some advertisements to sell you things. You don't have to do everything advertisements tell you to do. You should be critical enough to decide which advertisements are useful and which are not.(报纸上有广告。它们可以提供关于产品、地点、食物或工作的有用信息。记住,人们会做一些广告来卖给你东西。你不必做广告告诉你要做的每件事。你应该足够批判得来决定哪些广告是有用的,哪些是无用的。)"说明,选项 A"做一个批判性的读者"引出下文,是对下文的总结,概括说明了本段的内容,为最佳小标题。故选 A 项。

第二部分知识运用(共两节,满分25分)

第一节完形填空(共 10 小题每小题 15 分满分 15 分)

阅读下面短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的四个选项(ABC 和 D)中, 选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

True friendship lasts a lifetime. Years can pass, but the love always stays the same.

For many years Tony Parker from the city garbage collection would arrive in front of the
Wierenicz home and there would always be three cute faces for him. However, over
time, his route was, and Olivia, Emma and Axel Wierenicz really missed him.
Just for fun, the children's mother, Carla Wierenicz, posted an old video o
Tony over and hugging her 3-year-old kids on Instagram. City officials saw the video
and arranged for a(n)stop for Parker at Carla's house so he could see his young friend
again.
Just like old, the three kids did all the things they used to do when they saw Tony
From up into the truck to honking the horn (按喇叭), it was amazing for the
now-7-year-olds. They even continued their

以上内容仅为本文档的试下载部分,为可阅读页数的一半内容。如要下载或阅读全文,请访问: <a href="https://d.book118.com/95513413330">https://d.book118.com/95513413330</a>
3011043